venerdì 22 settembre 2017

Кольори здоров'я




Щедра матінка-Земля. Розмаїттям барв, ароматів та смаків багаті плоди, якими вона нас обдаровує. Фрукти і овочі дуже смачні  і корисні. Вони багаті вітамінами, мінералами і так званими фітонутрієнтами, які дуже важливі для життєдіяльності людського організму. Перевага фруктів і овочів полягає також в тому, що, порівняно з низькою калорійністю, вони вміщують легкотравні і корисні цукри; багаті на клітковину та воду, які корисні для травлення та допомагають тримати під контролем власну вагу. Сьогодні вчені стверджують, що для нормального функціонування організму на день необхідно вживати 5 порцій фруктів і овочів. Але важливо надавати перевагу не тільки кількості та якості продуктів, а також їхній різноманітності: щодня на нашомі столі повинні бути овочі і фрукти п’яти різних кольорів. Це важливо, бо корисні для здоров’я властивості овочів і фруктів завдячені особливим різнобарвним речовинам - фітонутрієнтам. Ці фітонутрієнти (здебільшого поліфеноли і флавоноїди) і надають фруктам і овочам живих та привабливих кольорів, а кожен колір відповідає специфічній речовині, яка має корисну захисну властивість для кожної живої клітини, тож загалом і для всього організму. Отже, різноманітнюючи наше харчування, споживаючи на протязі дня фрукти і овочі, які мають різне забарвлення, зможемо задовільнити всі потреби нашого організму.
 ЧЕРВОНИЙ – колір енергії, стимулюючий, символ міці та життєвої сили. В природі знаходиться в помідорах, черешнях, полуницях, червоних яблуках, червоному перці, малині, червоній капусті, цикорії, кавунах, редисці, червоних апельсинах, столових буряках. Між речовинами, яким завдячуються тональності червоного, виділяється лікопен, який являється сильним антиоксидантом і таким чином захищає від передчасного старіння, укріплює імунну систему та понижує ризик захворювання деякими видами раку.
ЖОВТИЙ  - символ життєздатності, пошуку нового, привабливості, теплоти і жвавості. З усіма своїми тональностями, аж до жовтогарячого, знаходиться в жовтому перці, цитрусових, персиках, абрикосах, динях, жовтих яблуках, манго, ананасах, гарбузах, моркві. Ці овочі і фрукти особливо багаті на вітамін С та бета-каротин, який в організмі претворюється на вітаман А, який має важливе значення для здоров’я шкіри, для зору та підтримки імунної системи.
ЗЕЛЕНИЙ - символ стабільності, послідовності, вічної енергії. Цей колір заспокоює, розслабляє і разом зтим допомагає зосередитись. Знаходиться в листях салату, зеленому перці, ківі, зелених яблуках, капусті броколі, листях шпинату, артишоці, салатному цикорії, огірках, кабачках, петрушці, розмарині, базиліку. Тональності зеленого завдячені хлорофілу та ізотіоціанидам. Зелені овочі і фрукти багаті лютеїном, який корисний для здоров’я очей, а листові овочі - вітамінами групи В, особливо фолієвою кислотою (власне назва походить від лат. folium-листок), яка так необхідна вагітним жінкам для запобігання вроджених захворювань дитини.
ФІОЛЕТОВИЙ  - символ спокою, тиші, вірності, перетворення. Знаходиться в баклажанах, сливах, чорницях, смородині, синьому винограді. Завдячується поліфенолам та ант0цианінам, які мають потужні захисні властивості для циркуляторної та венозної систем.
БІЛИЙ – символ очищення, правди, підтвердження, чистоти. Знаходиться в цвітній капусті, часнику, цибулі, селері, фенхелі. Білий колір завдячується аліцину, селенію, поліфенолам, індолу. Ці речовини стимулюють регулятори імунного захисту, зменшуючи ризик онкологічних захворювань, понижують холестерин. Також плоди білого кольору особливо багаті на калій і магній.
Тож смакуймо чудовими дарами природи та набираймося здоров’я різних кольорів.

Nessun commento:

Posta un commento